Policisté varují uživatele facebooku

31.10.2013 23:35

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Policisté varují uživatele facebooku

KARLOVY VARY – Kriminalisté vyšetřují několik případů. 

Karlovarští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.
 
Tohoto jednání se měl dopustit doposud neznámý pachatel tím, že zneužil facebookový profil několika uživatelů, ke kterým získal neoprávněně přístupové informace, z tohoto facebookového profilu následně odeslal soukromou zprávu cestou facebooku poškozeným, kteří májí tohoto uživatele v přátelích, se žádostí o kliknutí na zaslaný odkaz.
 
Poté, co poškození tak učinili, získal přístupové informace k jejich facebookovému profilu, prostřednictvím kterého poté komunikoval s osobami v přátelích, kterým prostřednictvím soukromých zpráv, zasílal žádosti o zaslání jejich telefonního čísla.
 
Když poškození v domnění, že komunikují se svým přítelem, na tuto zprávu zareagovali, následovala žádost o přeposlání kódu, který jim bude doručen na jejich telefonní číslo. Poté, co poškození uvedený kód zaslali, dozvěděli se, že účet za telefonní služby jejich operátora bude navýšen o částku ve výši 1.400,-Kč za provedení m platby ve prospěch společnost nabízející online hazard.
 
Kriminalisté varují uživatele facebookových profilů, aby neklikali na jim neznámé odkazy, pokud budou prostřednictvím soukromých zpráv požádáni o zaslání jejich telefonního čísla, aby si ověřili, že skutečně komunikují se svým přítelem, jinak na tuto zprávu nereagovali a v žádném případě nezasílali kód k provedení m platby, který jim byl zaslán na mobilní telefon, jiným osobám. V případě odsouzení za přečin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, hrozí trest odnětí svobody v délce až na tři léta.
 
por. Ing. Pavel Valenta
29.10.2013